Obsahuje alergeny:

pondělí

polévka

bramborová venkovská

01,01a,06,09

hlavní jídlo

křenová omáčka,

halušky,

vejce,

čaj ovocný

01,01a,07

01,01a,03,06,07,12

03

úterý

polévka

z droždí

01,01a,03,06,07,09

hlavní jídlo

telecí pečené karbanátky se sýrem a treskou,

bramborová kaše,

meruňkový koktejl

01,01a,03,04,06,07

 

07

07

stŘeda

polévka

česneková s fritátovými nudlemi

01,01c,03,07,09

hlavní jídlo

krůtí nudličky s fazolemi,

bulgur,

jogurt s džemem,

čaj ovocný

01,01a,06,09,10,12

01,01a

07

čtvrtek

polévka

uzený vývar s vločkami a zeleninou

01,01a,09

hlavní jídlo

vepřová plec na paprikách

těstoviny,

100% džus bez přidaného cukru,

ovoce,

01,01a

01,01a

pátek

polévka

sýrová krémová

01,01a,07,09

hlavní jídlo

kuřecí řízek smažený,

brambory šťouchané s máslem,

salát z míchané zeleniny,

vitamínový nápoj

01,01a,03

07

 

 

 

 

POKRMY (polévky, hlavní jídla, přílohy, saláty, nápoje a moučníky) obsahují alergeny.

 

Seznam alergenů: 01 obiloviny obsahující lepek, 01a obiloviny – pšenice, 03 vejce, 04 ryby, 06 sójové boby, 07 mléko, 09 celer, 10 hořčice, 12 oxid siřičitý a siřičitany

 

Jídlo je určeno k okamžité spotřebě.

Změna jídelníčku i alergenů vyhrazena.

Dětem je k jídlu nabízeno k pití MLÉKO a ČISTÁ VODA.

 

ZŠ Vrchlického:

pátek    23.10.2020   7:00 - 14:00    

           (polední pauza od 11:00 do 11:30)

 

 

Děti, které platí stravné přes účet, jsou automaticky přihlášeny každý měsíc od září do června.

 

 

Rodiče, kteří nechtějí, aby se dítě stravovalo se musí odhlásit,

a to na e-mail: sj.vrchlickeho@seznam.cz .

Označování alergenů je oficiálně stanoveno na 13.12.2014 v souladu s potravinovým právem.

Odvolání na legislativu:

EU - 2000/13 do 13.12.2014 a pak nahrazena 1169/2011 EU článek 21

ČR - Vyhláška 113/2005 Sb. O způsobu označování potravin a tabákových výrobků, § 8 odstavec 10.

Předpisy stanovují specifické požadavky na označování alergenových složek, u kterých je vědecky prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivosti představující nebezpečí pro zdraví. Je tedy požadováno, aby veškeré složky byly zřetelně označeny názvem příslušné alergenní složky, pokud není přímo v názvu potraviny nebo jídla.

 

 Vyjádření ministerstva zemědělství:

Poskytování informací o alergenech v případě nebalených potravin tj. i pokrmů stanovuje čl. 44 odst. 1 a) nařízeni 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům.  

Nařízení nabývá účinností 13. prosince 2014.

Označování pokrmů spadá do gesce Ministerstva zdravotnictví.

 

 Co jsou to alergeny v potravinách?

Různé druhy alergií postihují až 30% populace a na alergii není lék.

Každý jedinec musí zjistit podle příznaků, jaké potraviny se vyvarovat, jedině voda není alergenní.

Alergeny jsou přirozeně vyskytující látky bílkovinné povahy, které způsobují u přecitlivělých jedinců nepřiměřenou reakci imunitního systému, která může vyústit až k anafylaktickému  šoku. V podstatě se jedná o poruchy imunity, kdy normálně neškodné látky fungují negativně-jako alergeny a jsou napadány imunologickou obranou organismu.

Běžné potravinové alergeny, mohou vyvolat všechny potraviny, ale EU specifikovalo 14 hlavních potenciálních alergenů, které podléhají legislativnímu značení a najdete je zde.

 

 Označení nebalených potravin = zhotovených pokrmů ve školních jídelnách

Značení alergenů je pouze informační požadavek.

Tato povinnost se týká všech výrobců potravin, všech článků veřejného stravování, jako např. restaurací, jídelen, nemocnic, sociálních ústavů, prodejen, pekáren atd. Dne 13. 12. 2014 bude povinnost při nákupu potravinářských výrobků nebo jídel ve veřejném stravování vyznačit u výrobku stanovený alergen, který obsahuje.

Školním jídelnám se v tomto ohledu nechává prostor při aplikaci tohoto ustanovení, zejména s ohledem na charakter a druh konkrétního školského zařízení, kterého se označení přítomnosti alergenní složky týká.

Zákonné ustanovení určuje vedoucím jídelen „jasně a zřetelně označit“, není sice nijak blíže specifikováno, lze však obecně odvodit, že se jedná o takové označení, které bude strávníka dostatečně informovat o tom, že je alergenní složka v potravině přítomna nebo že některá složka pochází z alergenů uvedeném ve zmíněném seznamu legislativně značených alergenů.

 

Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník sám ohlídat. Není možné se věnovat při výrobě jídel strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě, takže případným žádostem nebude vyhověno. Jídelna má pouze funkci informační tak, jako každý výrobce potravin a pokrmů.

Informace o alergenech na vyžádání u výdejního okénka nebo u vedoucí ŠJ.

 

V blízkosti jídelního lístku bude seznam legislativně stanovených alergenů.

 

Vyhotovila:       Marie Fazekašová                                                     V Ostravě dne 29.8.2016