|
První část projektového vyučování se uskutečnila 31. 1. 2006 ve třídě 7. A, v ZŠ Vrchlického v Radvanicích. Projekt pokračoval druhou částí 16. 6. 2006 (viz 2. ukázka). |
Program: |
 Fotoreportáž Rytíři ve středověku 1
Fotoreportáž Rytíři ve středověku 2
|
1. Tento den byla pážata ze 7. ročníku povýšena na panoše. Každé páže muselo splnit zásady pro povýšení na panoše. 2. Na hostině u panského stolu jsme vyzkoušeli středověkou krmi. 3. Hostina byla doprovázena hrou na hudební nástroje s dobovými skladbami. 4. Předvedli jsme tanec, vystoupení hudebníků, artistů a dvorních šašků. 5. Předem jsme si vytvořili módní katalog a podle něho si ušili gotický oděv. 6. Rytíři předvedli svou zbroj. |
|
 |
 |
 |
|
|
|
 |
 |
Chci se stát rytířem |
K výsadám rytířského stavu vedly dvě cesty. Krátká a dlouhá, ta druhá trvala 14 roků. Krátká představuje pasování za udatnost v boji, a to třeba rovnou na válečném poli. Dlouhá předpokládá výchovu chlapců od sedmi let na cizím šlechtickém dvoře. Je rozdělena do dvou období: |
7 – 14 let |
páže |
|
|
|
14 - 21 let |
panoš |
|
|
|
21 let |
pasování na rytíře |
|
|
|
Co musí umět páže, aby mohlo být povýšeno na panoše? |
|
|
Učí se dvorním způsobům jednání. Zná pravidla správného chování u stolu. Obsluhuje při hostinách. Vybraně se obléká. Zná pravidla společenského vystupování. Osvojuje si projevy úcty a obdivu k dámě. Umí tančit. Učí se věrné službě pánovi, pomáhá s ranním oblékáním apod. Připravuje se pro boj, lov a klání. Učí se jízdě na koni. Trénuje zacházení s mečem a kopím. Upevňuje fyzickou zdatnost. Vštěpuje si rytířské představy o ctnosti. |
|
|
Co musí umět panoš ve 14. stol., aby mohl být pasován na rytíře? |
|
|
Zvládá výcvik ve zbrani, jízdu na koni a klání při turnajích. Provází pána na válečných taženích. Pomáhá s přípravou do bitvy, s oblékáním a svlékáním zbroje – váží až 40 kg. Stará se o pánovu zbroj a koně. Doprovází pána při turnajích a slavnostech na lov. Nosí štíty feudálů s erbovním znamením. Věnuje se zpěvu, hudbě a básnictví. Ztotožňuje se s rytířským způsobem života – ochraňuje slabší a neozbrojené (sedláky, duchovenstvo, ženy a děti). |
|
|
U středověkého stolu |
|
|
Stůl byl posvátným místem v obydlí rolníka, řemeslníka i šlechtice. U panského stolu patřil k slavnostní úpravě ubrus a co největší rozmanitost pokrmů, tedy kromě chleba a masa též ořechy, ovoce, med, bílé pečivo (calty) a pamlsky. Mnohé z lahůdek by nám dnes nechutnaly. Kuchaři s oblibou míchali koření různých chutí. Pokrmy se nerozlišovaly na sladké a slané, takže omáčky k pepřeným pečením sladili medem. Středověké stolování se řídilo vegetačním cyklem, ale též střídáním hodů a postů. Ve dnech půstu (každý pátek, v adventu a po čtyřicet dnů před Velikonocemi) nesměli věřící křesťané konzumovat maso a živočišné tuky. Na stůl přicházely obilné a luštěninové kaše z prosa a hrachu, chléb a ryby. Maso bývalo na panském stole každý den, ale rodiny rolníků a řemeslníků je mívaly jen o svátcích a v neděli. Některé ze středověkých pokrmů již z jídelníčku moderního člověka úplně vymizely a jejich názvy nám znějí cize: varmuže – kaše ze sušeného ovoce, jícha – omáčka, pražmo – na pánvi upražená zrna nedozrálého obilí, pučálka – upražený naklíčený hrách.
|
Hostina |
|
|
U panského stolu měl každý stolovník před sebou talíř, lžíci, nůž a pohár. Místo vidličky užíval tří prstů každé ruky, aby si sousta chleba a masa mohl namočit v míse s omáčkou a podat do úst. Poté, co rodina usedla ke stolu, pronesl hospodář krátkou děkovnou motlitbu. Nezáleželo na tom, zda na stole stála společná mísa s kaší, z níž všichni nabírali dřevěnými lžícemi, nebo zda stůl byl prostřen k panské hostině. Ne všichni ale znali a dodržovali stejné způsoby stolování. Naučit se znát pravidla správného chování u stolu patřilo k povinnostem pážete. Kultura stolování se zvýšila po křížových výpravách, kdy rytíři převzali tyto zásady od islámských protivníků, přičemž mnohá z těchto pravidel platí dodnes.
|
Pravidla správného chování u středověkého stolu: |
|
|
Nemluvit a nepít s plnými ústy. Nehltat velká sousta. Neolizovat nůž. Nebrat sousedovi z mísy nejlepší porce. Nepolehávat po stole. Neutírat si nos do ubrusu. Nevyvolávat při jídle hádky. Mýt si ruce po každém masitém chodu. Umyvadla patřila k výbavě jídelen, na stolech byla v ozdobných konvičkách připravena voda, sluha obcházel s ručníkem hosty. |
Několik nápadů pro přípravu pokrmů ze středověku: |
|
|
Štika po rybníkářsku Roztrhni štiku a vař ve vodě, ale nesol velmi. Dajž na ni másla ať to spolu vře. Potom, když by již byla, oceď polovici jíchy, ale polovici nech a vlož tam petružalného koření, aby spolu vřelo.Taky přihoď drobně slaniny. Přilej potom něco vína. Po svaření dej na mísu a jez s chlebem tvrdým, který nalam do jíchy. |
Prosná kaše 250 g prosa, 1,5 l mléka, 150 g másla, 100 g cukru, 100 g perníku, 2 vejce, 100 g sušených švestek, sůl. Proso dvakrát vypereme v horké vodě. Pak scedíme, trochu osolíme a za stálého míchání v mléce uvaříme. Horkou kaši posypeme strouhaným perníkem, mletým cukrem a omastíme máslem. Vychladlou kaši můžeme dále péci. Dáme ji do pekáče vytřeného máslem a vysypaného strouhankou. Kaši nahoře poklademe opranými švestkami a zalijeme mlékem, do něhož jsme zakvedlali vejce a cukr. |
Pšeničné placky Jemně umletou celozrnnou mouku smísíme se špetkou soli. Postupně přidáváme horkou vodu, až vznikne hutné těsto. Přidáme polévkovou lžíci oleje a hněteme těsto, dokud není hladké a pružné. Necháme minimálně ? hod. ležet, pak si namažeme ruce olejem a z těsta tvoříme koule o průměru 3-4 cm. Z nich vyválíme placky o prům. 10 cm. Na rozpálenou pánev lehce vytřenou olejem vložíme placku a přitiskneme ji ke dnu. Po chvilce placka vyběhne, pak ji obrátíme. Hotové chlebové placky mají být světlé, můžeme je lehce potřít povidly.
|